maanantai 10. kesäkuuta 2013

YLA-keskustelu vol. 2

Jatkuu edellisestä uudessa topikissa.


--------------------------


YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: misery.
Päivämäärä:   20.2.13 21:11:43

http://forum.hevostalli.net/read.php?f=12&i=1994896&t=1994896

Ja siis, YLA:n pitäjä on totta kai tehnyt hienoa työtä, kun tilaisuuksia on saatu järjestettyä ja noin paljon hevosia tuomaroitua. :) Toivottavasti et ota parannusehdotuksia/kritiikkiä henkilökohtaisesti.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäViivuska
Päivämäärä:   20.2.13 21:22:10

Ehkä YLA tosiaan kaipaisi pientä modernisointia. Kaikki maininnat siitä, että säännöt on keksitty vuonna 2002 jne. tekevät paikasta todella vaikeasti lähestyttävän. Joku täällä pyörinyt on voinut olla tuolloin jotain 4v :D. Toisaalta YLA on aina ollut minulle mysteeri. Jaosten laatikset ovat jotenkin avoimempia ja sieltä näkyy selvästi mistä saa mitäkin. YLA on jotenkin salamyhkäinen laitos.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäkatyah.
Päivämäärä:   20.2.13 21:38:49

billille ei ilmeisesti kakkospalkinto kelpaa?

dr:lle en jaksa tolkuttaa samaa useaan kertaan: aloita niistä evm-sukuisista, jotta jonain päivänä saat jopa kolmipolvisen kaakin talliisi (enempää sukuahan ei YLA:ssa tarvita...) Mainitsit jo ite pointin: "Hetken mielijohteesta tehtyjä suvullisia hevosia on siinä missä evm-sukuisiakin"

Paula, jokainen voi toki perustaa laatuarvostelun niille kriteereille "hyvästä virtuaalihevosesta", jotka itse näkee parhaiksi. Jaoksien laatuarvostelut palvelevat omaa kannatajakuntaansa, YLA:ssa suvulliset on parempia kuin evm-sukuiset.

Sori, väitin että nykyinen pisteytys on ollut alusta asti samanlainen, muttei olekaan. Alussa evm-sukuiset eivät saaneet sukupisteitä ollenkaan, muuten kuin jälkeläis-osiosta. (Sukuselvityksiä ei silloin vielä "ollut olemassa", ts. kenelläkään ei ollut sellaisia)
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäkatyah.
Päivämäärä:   20.2.13 21:41:57

Viivuska, olen täysin samaa mieltä, että YLA kaipaa modernisointia (kuten myös alkuperäinen perustajansa....). En vain ole ihan varma, mihin suuntaan tässä mennään.
Viimeksi kun kyselin tuomareilta, pitäisikö säännöt-sivua muuttaa avoimempaan suuntaan, sain vastaukseksi että ei.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäbill
Päivämäärä:   20.2.13 21:42:19

Itse asiassa ei, ei kelpaa, kun tiedän tehneeni tosissani töitä jonkun kopukan eteen. :)
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: taffel
Päivämäärä:   20.2.13 21:45:16

Sellanen laitos :D

En o toistaseks YLAn arvosteluperusteisiin tutustunut, mutta olen palkintoa pitänyt suht. korkeassa arvossa, koska olen kuvitellut sen jakavan pisteitä hevoskohtaisen panostuksen ja yleisen laadun mukaan. Lajijaosten laatuarvosteluista on lähinnä mielikuva, että miljoonat kisat ja muilla teetetyt materiaalit = hyvät palkinnot. Katyahin kohtalaisen rankka mielipide särähti kuitenkin aika pahasti korvaan, laatiksen arvo lähti tiukkaan alamäkeen enkä itse todnäk sinne hevosia tulevaisuudessakaan tuo, ellei arvosteluperusteita päivitetä tälle vuosikymmenelle.

Pikaisesti arvosteluperiaatteita lukiessa alamäki vaan jatkuu. Suvulliset saa siis pisteitä pelkästään toimivien sukulaisten sivuista? Jippii. Suvuttomilta vaaditaan sukuselvitys, jonka tulee olla "tarkka ja realistinen". Äärimmäisen ympäripyöreästi kerrottu pisteytysperiaate, tällä tulkinnalla EVM voi saada täydet pisteet yksipolvisesta sukuselvityksestä jos se sattuu tuomarin mielestä olemaan täydellinen. Sitten taas pitkäsukuisia kiusataan, etpäs saa pisteitä jos sivut ei toimi, hähhähhää. Sukuselvitys ei kelpaa korvaavaksi, jos tuomarilla on pieni aavistus että kyseinen hevonen on ehkämahdollisestijoskus ollut olemassa.

Muita kohtia en jaksa alkaa syynäämään, sukupisteet tuntuu nyt olevan kuumin puheen aihe eikä kiinnostus laitosta kohtaan enää riitä muiden epäselvien ohjeiden tulkintaan. Isompien, tunnettujen laitosten ylläpitäjiltä toivoisi sen verran tilannetajua, että "julkisuudessa" osaa käyttäytyä mahdollisimman puolueettomasti eikä tuo niitä omia mielipiteitään julki puhtaina totuuksina. Laatuarvostelujen pitäisi palvella laajaa joukkoa virtuaaliharrastajia, ei luokitella millainen hevonen on yksittäisen ylläpitäjän mielestä kiva ja millanen tyhmä.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: dr
Päivämäärä:   20.2.13 21:45:37

Voit tunkea ne "jopa kolmipolviset" ihan rauhassa mihin haluat, sulta menee nätisti pointit ohi, et suostu näkemään niitä tai elät onnellisesti laput silmillä ja jauhat omaa näkemystäsi muille YLAn näkemyksenä - ja sitä se ikävä kyllä on. Ikävä seurata sivusta, miten yksi ihminen jämähtää onnellisesti vanhaan ja just siihen mikä omasta mielestä on parasta.

Edelleen ne "jopa kolmipolviset kaakit" ovat lähtöisin niistä saakelin evm-kopukoista, ilman niitä ei olisi yhtäkään suvullista. MIKSI evm-sukuisilla ei voisi olla samoja maksimisukupisteitä kuin suvullisilla? Ei vaadi paljoa luovuutta linkata koni toisensa perään ja todeta sama paska eri paketissa sukuselvitykseen kuin mikä linkkien takaa löytyy. Jotkut kasvattajat tuovat useita kymmeniä evm-sukuisia, keksivät ihan kaiken, rustaavat ne kolmipolviset sukuselvitykset jotka ovat niin kattavat, että niillä tiedoilla rustaisi nopsaan hevoselle sivut ja evm-kaakista saisi kolmipolvisen kaakin. MIKSI sellaista vaivannäköä ja panostusta tulevia suvullisia virtuaalihevosia kohtaan ei arvosteta ja palkita samalla asteikoilla kuin niitä suvullisia?
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäDaivive
Päivämäärä:   20.2.13 21:49:52

(sukupisteisiin sanon minäkin sen verran, että evm-sukuisten sukuselvityksien eteen nähdään usein enemmän vaivaa, kuin sen kolmipolvisen hevosen ehjien linkkien... Sekin on kyllä naurettavaa, että rikkinäisestä linkistä rankaistaan. Minkä minä hevosen omistajan sille voin, jos sen iie.:n omistaja yhtäkkiä päättääkin poistaa kaikki sivunsa netistä : hevosia ole rekisterissä, eikä webArchivellakaan löydä yhtäkään verisota kadonneen hevosen sivuista?)
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: misery.
Päivämäärä:   20.2.13 21:51:16

Kuinka pitkiä sukuja harvinaisilta vaaditaan? Esimerkiksi dülmeninponilta, joiden määrä on laskettavissa kahden käden sormilla?
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäPossiikeri
Päivämäärä:   20.2.13 21:55:08

Olis joo aika mielenkiintoista, että tois periaatteessa evm-sukuisen hevosen, mutta tekis sen lisäksi kolmesta hevoset niin, että jokaiselle oma sivu, sivuilla nimi, rotu, säkä, väri, jälkeläiset (ja ehkä vanhemmat) ja ehkä jotain sellasta selitystä, mitä olis sukuselvitykseen laittanut (tms. ihan miten itse tykkää). Nythän jokaisella tämän tuontihevosen kolmessa polvessa olevalla vanhemmalla tai isovanhemmalla on sivut. Ei tarkoita todellakaan sitä, että niihin olis panostettu yhtään sen enempää tai vähempää kuin sukuselvityksessäkään. Ne kuitenkin voi nyt linkittää hevosen sukutauluun ja näin sillä on kolme polvea linkitettyjä hevosia suvussaan ja sen kuuluisi saada niistä sukupisteet?

Mun mielestä on ihan tajuttoman tyhmää, että tuontihevoset ei voi saada samaa pistemäärää kuin suvullisetkin... Niihin voi helposti panostaa ihan yhtä paljon kuin suvullisiinkin tai vaikka enemmänkin! Ei se hevosen linkitetty suku siellä sukutaulussa kerro mitään siitä, paljonko siihen hevoseen on oikeasti panostettu. Joku raapasee jonkun hevosen viidessä minuutissa, toinen käyttää siihen tunteja.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäPossiikeri
Päivämäärä:   20.2.13 21:56:11

* mutta tekis sen lisäksi kolmesta polvesta hevoset niin
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäkatyah.
Päivämäärä:   20.2.13 21:56:37

taffel, foorumi on minulle keskustelupalsta, jossa ilmaistaan omia mielipiteitään, ei mikään virallinen tiedotuskanava.

dr kasvattaa nyt ihan rauhassa vaan tulevia suvullisia virtuaalihevosia ja jättää meidät rauhaan suvullisten hevostemme kanssa.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: dr
Päivämäärä:   20.2.13 21:58:34

Asiakaspalvelu huipussaan, samaten kysymyksiin vastaaminen.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: taffel
Päivämäärä:   20.2.13 21:59:23

"foorumi on minulle keskustelupalsta, jossa ilmaistaan omia mielipiteitään, ei mikään virallinen tiedotuskanava."

Kun teet erillisen topicin ylläpitämästäsi laitoksesta, edustat sitä kyseistä laitosta ja kyseisen laitoksen mielipidettä/kantaa asioihin. Toki tämä on myös ensisijaisesti sananvapauden hallitsema keskustelufoorumi yksittäisille harrastajille, mutta kuten huomaat niin tietyssä asemassa olevan henkilön sanoessa väärässä kohtaa vääriä asioita voi syntyä melkonen meteli.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   20.2.13 22:01:26

Onhan tämä nyt jumalauta naurettavaa niin katyahin kuin valittajienkin osalta. Katyah esittää mielipiteitään kuin omistaisi koko maailman ja valittajat .. valittavat.

Ihmettelen vain, että miksi te evm-sukuisten hevosten omistajat niin väkisin sitten haluatte ne hevosenne YLA:an, kun tiedätte, että se ei palvele teitä? Aivan älyttömän naurettavaa. Ei se ketään liikuta, ettei siellä VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KRL-I, ERL-I rivistössä olekaan YLA palkintoa.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäMarsupieni
Päivämäärä:   20.2.13 22:03:07

Olen käsittänyt, ettei YLA arvostele hevosta sen mukaan kuinka paljon siihen on panostettu, vaan kuinka hyvä se joillakin tietyillä kriteereillä on? Jos panostusta lähdetään mittaamaan, niin sitten pitäisi alkaa miettimään että onko tekstit kenen kirjoittamat, ja onko kirjoittajalla kenties lukihäiriö (kirjoittaa hitaammin -> käyttää enemmän aikaa hevoseen) jne jne.

YLA:ssa on kautta aikojen suosittu suvullisia hevosia, ja kannustettu pitkäjänteiseen kasvatukseen (jonka tuloksena niitä suvullisia sitten syntyy), enkä oikein näe syytä miksi näin perustavanlaatuista osaa tuosta laitoksesta pitäisi muuttaa. Ei ole järkeä muokata arvosteluperiaatteita sellaisiksi että mahdollisimman moni pärjää. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää.

En siis muuttaisi sitä, että suvuttomat saavat vähemmän pisteitä maksimissaan kuin suvulliset, mutta ehkä kuitenkin selkeyttäisin tuota pisteiden antotapaa vähemmän objektiiviseksi.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: ah
Päivämäärä:   20.2.13 22:04:51

katyah voisi myös vastata kysymyksiin ja argumentteihin kunnolla, ei vain heittää kerta toisensa perään todeta että suvulliset hevoset forevah, kasvattakaa niitä ja tulkaa sitten uudestaan.

Sen enempää en ala sanoa, olen lähinnä samaa mieltä muiden kanssa tästä evm-suvulliset -asiasta enkä koe tarpeelliseksi kaikkia täsmälleen samoja asioita tuoda esiin eri sanoin.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: Ada
Päivämäärä:   20.2.13 22:16:12

Aina valitetaan, kun ykköspalkinnon saa liian helposti eikä muita palkintoja arvosteta. Nyt kun se ykkönen ei aivan jokaiselle olekaan mahdollinen, niin sitten itketään kun elämä on niin helvatan epäreilua.

Marsupieni tiivisti oman mielipiteeni aika nätisti, joten mitä sitä tässä turhaan toistamaan.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäkatyah.
Päivämäärä:   20.2.13 22:19:19

En ole asiakaspalvelija vaan harrastan tätä harrastusta koska se on kivaa. En viitsi pilata päivääni jankuttamalla tuntemattomille trolleille netissä....
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäYogi
Päivämäärä:   20.2.13 22:22:34

Itse toivoisin todellakin että YLA:n pisteytystä avattaisiin yleisöllekin, tällä hetkellä hevosta ilmoittaessa ei voi edes arvailla millainen pisterivi sieltä tulee. Tämä taas saa homman tuntumaan melkeinpä siltä, että lähettäisi hevosen sinne sitä varten että pisteet arvottaisiin arvontakoneella. Tiedän että näin ei tietenkään ole, mutta siltä se hieman tuntuu, kun nuo osa-alueetkin ovat niin yhdessä sykkyrässä ilman selkeää jaottelua ja selvennystä siitä, että mistä niitä pisteitä oikein nyt tuli ja mistä ei tullut ja miksi. Varmasti niitä voisi sähköpostin kautta jälkikäteen selvitellä, mutta tämän tiedon tulisi olla kaikkien "asiakkaiden" ulottuvilla automaattisesti. Selkeät jaottelut jokaiselle osa-alueelle, ohjeet mitä vaaditaan täysiin pisteisiin kustakin osa-alueesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Vähempi "salamyhkäisyys" tuskin tekisi siitä ykköspalkinnosta sen helpommin saavutettavan, mutta varmasti vähentäisi ykköspalkintoa tavoittelevien hiuksien harmaantumista silkasta turhautumisesta.

Se että kunnollisia pisteytyksiä ei ole esillä, saa osallistujan vähintäänkin miettimään pisteytyksen tarkkuutta ja tasavertaisuutta. Eikö niitä ole esillä siksi, että niitä ei oikeasti ole tarkennettu kunnolla ja lopullinen pistemäärä riippuu tuomarin omista mieltymyksistä, vai onko laitos vain niin ajastaan jäljessä?

Kiitos ja kumarrus. :>
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: trolli
Päivämäärä:   20.2.13 22:26:45

http://yleislaatu.webs.com/tuomareille.htm
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: taffel
Päivämäärä:   20.2.13 22:26:52

"Aina valitetaan, kun ykköspalkinnon saa liian helposti eikä muita palkintoja arvosteta. Nyt kun se ykkönen ei aivan jokaiselle olekaan mahdollinen, niin sitten itketään kun elämä on niin helvatan epäreilua."
No onhan se epäreilua :)) Suvulliset saa pojoja siitä että taulussa on toimiva linkki, suvuttomat saa arvailla millanen taideteos sukuselvitys pitää olla, että sen saman pojon saa.

Ykköspalkinnon ei pitäisi olla läpihuutojuttu, mutta sen pitäisi olla tasväkisesti saatavilla sekä suvuttomilla että suvullisilla.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäPaula
Päivämäärä:   20.2.13 22:29:00

Itse en ole koskaan aikaisemmin kuullut, että YLA olisi pääasiassa suvullisille hevosille tarkoitettu laatuarvostelu. Jos näin on ja asia tuodaan selkeästi ilmi, on asia mun puolesta ok. Tällä hetkellä sitä ei vain missään mainita, joten on mielestäni ihan hyväksyttävää kysyä, miksi hevoset eriarvoistetaan suvun perusteella.

katyah. saa pyörittää YLA:a aivan niillä säännöillä kuin tykkää, mutta suurista painotuksista olisi hyvä mainita myös laatuarvostelun sivuilla.

Lisäksi kannatan pisteytyksien avaamista. Nyt sivuilla olevasta ohjeistuksesta sekä laitoksen ylläpitäjän kommenteista saa sen kuvan, että pisteet todella annetaan vain sen perusteella, mistä ylläpitäjä/tuomari henkilökohtaisesti sattuu tykkäämään ja millainen fiilis hänellä juuri silloin on. Tokihan tuomarointi on aina mielipideasia, mutta jonkinlaisia yhteisiä linjoja tulisi näin suuressa ja arvostetussa sekä virtuaalihevostelijoille merkittävässä laatuarvostelussa olla.

Itse olen hevosiani YLA:ssa käyttänyt viimeksi ehkä seitsemän vuotta sitten, joten en koe laitoksen toimintaa itselleni tärkeäksi. Kunhan nyt satuin osumaan tähän topikkiin ja outous pisti silmään. Minun osaltani keskustelu saa nyt jäädä tähän, olen mielipiteeni kertonut.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: dr
Päivämäärä:   20.2.13 22:29:06

Aamen taffelille.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjämisery.
Päivämäärä:   20.2.13 22:30:01

Mun maailma ei lopu siihen, jos omat kaakit ei pärjää YLA:ssa. Eikä siihen, ettei suvuttomia arvosteta. Kunhan ihmettelin asiaa ja lähinnä katyahin asenne sai kummastelua aikaan.

Joo, jatkakoon YLA miten jatkaa. Kai meidän täytyy äänestää jaloilla, jos asiat eivät miellytä.
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   20.2.13 22:30:11

En edelleenkään käsitä, miksi se YLA palkinto sitten on niin tärkeä teille ..
  Re: YLA-keskustelu vol 2
LähettäjäChrista W.
Päivämäärä:   20.2.13 22:54:35

Minulle YLA ei ainakaan koskaan ole ollut se arvostetuin laatispalkinto vaan päinvastoin, se ns. huonoin mitä on. Arvostan enemmän VWY-laatispalkintoa kuin YLA-aplkintoa, mutta onhan se toki kiva jos hevoseni edes jonkun laatispalkinnon saavuttavat.

Tähän kysymykseen haluaisin ylläpitäjältä vastauksen:

Lähettäjä: misery.
Päivämäärä: 20.2.13 21:51:16

Kuinka pitkiä sukuja harvinaisilta vaaditaan? Esimerkiksi dülmeninponilta, joiden määrä on laskettavissa kahden käden sormilla?
  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjä: Bel
Päivämäärä:   20.2.13 23:03:28

"Tähän kysymykseen haluaisin ylläpitäjältä vastauksen:

Lähettäjä: misery.
Päivämäärä: 20.2.13 21:51:16

Kuinka pitkiä sukuja harvinaisilta vaaditaan? Esimerkiksi dülmeninponilta, joiden määrä on laskettavissa kahden käden sormilla?"

Vastaus varmaan on, että "YLA ei ole mikään harvinaisten kaakkien laatis, ptyi, vain puoliveriset ja suokit ovat tervetulleita!"

  Re: YLA-keskustelu vol 2
Lähettäjäkatyah.
Päivämäärä:   20.2.13 23:05:40

Harvinaisilta vaaditaan ihan samaa mitä kaikilta muiltakin, eli kolme polvea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti